Kraak de Code | van Krimpen naar Urk

Eeuwenoude codes gekraakt: kerken Krimpen en Urk

"Je gaat het pas zien als je het doorhebt..."

Wat hebben de kerken in ๐—ž๐—ฟ๐—ถ๐—บ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป ๐—ฎ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐—œ๐—๐˜€๐˜€๐—ฒ๐—น en op ๐—จ๐—ฟ๐—ธ te maken met elkaar, met de plaats ๐—›๐˜‚๐—ถ๐˜‡๐—ฒ๐—ป รฉn met het ๐——๐—ฒ๐—น๐˜๐—ฎ๐—ฝ๐—น๐—ฎ๐—ป ๐—ฉ๐—ฒ๐—ป๐˜๐—ถ๐—น๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ฐ๐—ต๐—ป๐—ถ๐—ฒ๐—ธ๐—ฒ๐—ป van opiniepeiler Maurice de Hond? Zo op het eerste gezicht niets, maar eeuwenoude verborgen codes laten toch een opmerkelijke relatie zien: ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ธ๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ ๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐˜‚๐—ด ๐—ป๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฏ๐—ฎ๐˜€๐—ถ๐˜€ van 2000 jaar geleden.

De laatste decennia ๐—ธ๐—ฟ๐—ถ๐—บ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป de kerken in zijn algemeenheid door kerkverlating en sinds kort ook door het overheidsadvies om met maximaal 30 personen samen te komen (in dat laatste geval zijn er vaak wel kerkleden, die de diensten thuis digitaal bijwonen). Andere kerken groeien juist tegen de verdrukking in. Ook zijn er steeds meer huiskerken, waarvan de ledenaantallen onbekend zijn. De kerken in Krimpen aan den IJssel en op Urk behoren tot de grootsten van het land, maar kwamen op zondag 28 maart (volgens velen) negatief in het nieuws toen enkele kerkgangers opdringerige journalisten te lijf gingen.

๐—ช๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ๐—ผ๐—บ ๐—ด๐—ฒ๐—ฏ๐—ฒ๐˜‚๐—ฟ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฑ๐—ฎ๐˜ ๐—ท๐˜‚๐—ถ๐˜€๐˜ ๐—ถ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ๐˜‡๐—ฒ ๐˜๐˜„๐—ฒ๐—ฒ ๐—ธ๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐—ฒ๐—ป?

๐—ช๐—ฒ ๐—ธ๐—ฟ๐—ฎ๐—ธ๐—ฒ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฏ๐—ผ๐—ฟ๐—ด๐—ฒ๐—ป ๐—ฐ๐—ผ๐—ฑ๐—ฒ๐˜€:

Het woord Deltaplan, dat Maurice gebruikt, verwijst allereerst natuurlijk naar de Deltawerken in Zeeland, die ons land moeten behoeden voor een nieuwe watersnoodramp. Volgens Maurice moet de overheid een Deltaplan Ventilatietechnieken opstellen om ons land te behoeden tegen de rampen die โ€“ de volgens hem onnodig - strenge coronamaatregelen veroorzaken in de samenleving.

Eerder omschreven we het verband tussen het Deltaplan Ventilatietechnieken en de uitstorting van de Heilige Geest, zoals omschreven in het bijbelboek Handelingen als volgt:

Delta is de vierde letter van het Griekse alfabet. De hoofdletter wordt geschreven als een driehoek. Dat doet natuurlijk direct denken aan de heilige Drie-eenheid (God de Vader, Jezus de Zoon en de Heilige Geest). Even terug naar de hoofdletter Delta (driehoek) ofwel Drie-eenheid: Door een eenvoudig vierkantje onder de driehoek te plaatsen, creรซren we de bekendste basisvorm van een huis:


Zo moeten we ook denken in de verspreiding van Gods liefde. We hebben geen dure gebouwen nodig (dat is tijdens deze coronacrisis wel gebleken), maar eenvoudige huizen (zie later de stad: Huizen), waar Gods Geest mag werken. Zo zou je het Deltaplan Ventilatietechnieken geestelijk kunnen lezen als de Wind van de Drie-eenheid, die door onze huizen (wereldwijd) zou moeten waaien voor genezing en herstel van onze relatie met God.

Zo zijn we weer terug bij het hierboven beschreven huis van gebed, waar de Heilige Geest 2000 jaar geleden als een harde wind ('ventilatie') was te horen. Alle aanwezige volken hoorden het Evangelie - op wonderbare wijze - in hun eigen taal. Deze kracht van de Heilige Geest is ons door God gegeven wapen in de strijd tegen corona. Yeshua draagt ons op om de wereld in te gaan en alle volken te bereiken met het Evangelie en hij geeft ons de kracht om zieken te genezen. In de tijd van de eerste christenen ging dat gepaard ernstige vervolgingen van de gelovigen.

Laten we eens letterlijk inzoomen op Krimpen aan den IJssel: de Stormvloedkering Hollandse IJssel (bouw: 1954-1958) vormt het eerste Nederlandse deltawerk. De bijbehorende Algerabrug verbindt Krimpen met Capelle aan den IJssel ofwel de Krimpenerwaard en Zuid-Holland (ten noorden van de IJssel (bron: Wikipedia).

De Mieraskerk ligt op slechts zoโ€™n 1,5 kilometer afstand van deze deltawerken en Algerabrug in de Nachtegaalstraat. Het was deze kerk die in het nieuws kwam door enkele kerkgangers, die op zondag 28 maart journalisten te lijf gingen. De kerk besloot tegen het advies van de overheid in toch diensten te houden voor alle leden; zonder de coronamaatregelen in acht te nemen (maximaal bezoek, afstand en niet zingen). De journalisten die de kerkgangers vragen wilden stellen, werden hardhandig belaagd.

Tot zover de relatie tussen de kerk in Krimpen aan den IJssel en het Deltaplan Ventilatietechnieken van Maurice de Hond. Maar wat is nu de relatie met de kerk op Urk?

Dat zit zo:

Op 230 meter (hemelsbreed minder) van de Mieraskerk ligt het bedrijf:

A. Visser Rioolservice

Dit is natuurlijk meteen de dubbele (verborgen) verbinding met Urk:

Visser = Urker visser = Urk

Urkers staan van oudsher bekend als vissers

Rioolservice = riooljournalistiek

Het woord rioolservice staat natuurlijk voor de โ€˜riooljournalistiekโ€™ waartegen de kerkgangers in opstand kwamen.

We reizen dus van de Mieraskerk (Oud Gereformeerde Gemeente) aan de Nachtegaalstraat 3 in Krimpen aan den IJssel naar de Sionkerk (Gereformeerde Gemeente) aan De Noord 7 op Urk. Dat we in een kerkelijke omgeving zijn, blijkt wel als we in de auto stappen:

Met Ouderkerk op slechts zoโ€™n 5 kilometer afstand, rijden we van Krimpen via Capelle (Kapel) aan den IJssel en Nieuwerkerk (Nieuwe kerk) aan den IJssel over de A12.


We rijden via knooppunt Utrecht, wat niet voor niets de verbindende schakel is tussen Krimpen en Urk.

โ€˜Ut recht = 't recht in eigen hand (de kerkleden namen het recht in eigen hand door allereerst tegen het advies van de overheid kerkdiensten met meer dan dertig bezoekers te houden en opdringerige journalisten hardhandig aan te pakken. De dominee van de Mieraskerk kon deze acties van zijn getergde kerkgangers wel begrijpen.

We passeren Huizen, maar daar moeten beide kerken niets van hebben, want โ€“ in navolging van de meeste Nederlandse kerken โ€“ in de huizen van de kerkgangers kerkdiensten volgen is niet besteed aan deze traditionele kerken. Zou dat ook de reden zijn, waarom we (via Google Maps) niet door Nieuwerkerk aan de IJssel rijden (de traditionele kerken zeggen niet te voelen voor nieuwe vormen van kerkzijn, vanwege de geestelijke nood onder haar kerkgangers).

Wat nu als we op de route tussen de Mieraskerk en Sionkerk - die in tegenstelling tot het overheidsadvies hun diensten niet in de woonhuizen van haar gemeenteleden wil houdenโ€“ wรฉl de afslag Huizen zouden hebben genomen? Dus laten we zeggen: een afslag naar zondagse kerkdiensten (al dan niet online) in de huizen van de leden in plaats van in het kerkgebouw? Huizen ligt in de Gooi en Vechtstreek. Die laatste regio haalt herinneringen de bewuste zondag van 28 maart, toen de leden van beide kerken met journalisten vochten. Eerder kwam Urk al in het nieuws toen jongeren stenen en vuurpijlen Gooi(den) naar de politie. Huizen ligt dus niets voor niets in de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek.

Nu hebben we eerder aangetoond dat er een verband is tussen het Deltaplan Ventilatietechnieken voor onze huizen en gebouwen van Maurice de Hond en de wind van de Geest (uit Handelingen 2), die als een krachtige ventilator door het huis van de eerste christenen waait. We hebben die Geest dus nodig en die kan in deze coronacrisis โ€“ net als bij de eerste uitstorting van de heilige Geest - ook weer in de Huizen ontstaan. Net zoals bij de eerste christenen; ofwel oude kerkโ€ฆ

We kwamen net uit het gebied van Krimpen, Capelle en Oudekerk aan de IJssel (hoewel niet door die laatste). In Huizen staat de Oude Kerk aan de Kerkweg 1. Nu is er in Huizen ook een Delta (lees: Deltaplan). Dat is vanaf de Oude Kerk eenvoudig te bereiken via de Mark (Rutte). Logisch, want het was de minister-president die met het kabinet de coronaregels heeft opgesteld met het advies om kerkdiensten bij voorkeur online vanuit de Huizen bij te wonen.

Dus, als we terug willen naar de Oude Kerk, die volgen het boek Handelingen ontstond toen de Heilige Geest als een wind (Deltaplan Ventilatietechnieken) door de Huizen waaide is het helemaal niet verkeerd om de overheidsregels die Mark ons heeft opgelegd te volgen. In plaats van met Gooi- en Vechtstreken komen de gelovigen dan goed in het nieuws.

Nog een keer op een rijtje:
Urk en Krimpen aan den IJssel (stenen gooien en vechtpartijen)

Huizen โ€“ Gooi en Vechtstreek (Veiligheidsregio)

Oude Kerk in Huizen (de oude kerk/eerste christenen kwamen samen in huizen)

Deltaplan Ventilatietechnieken (wind) = Delta = een straat in Huizen = te bereiken via de Mark (Rutte)

De wind van de Geest zoals in de eerste gemeente (Oude Kerk) wakkert het geloof van de christenen in 2021 weer aan als zij samenkomen in hun huizen.

In tegenstelling tot de gelovigen met Gooi- en Vechtstreken, staan de gelovigen (net als in het boek Handelingen) uit de Huizen goed bekend bij het hele volk.

Genoemde twee kerken uit Krimpen en Urk waren echter niet van plan om de afslag Huizen te nemen, maar willen in hun kerkgebouw blijven samenkomen.

We laten Huizen daarom achter ons liggen en vervolgen onze weg naar Urk:

Op de A6 rijden we via de de Ketelbrug over het Ketelmeer richting Urk we passeren rustplaats De Abt (baas van klooster) en rijden nog even parallel aan de Monnikenweg en Abtsweg, totdat we de afslag naar Urk nemen.

Daar volgen we op aanwijzing van Google Maps de Domineesweg richting het adres van de Sionkerk: De Noord 7.

Die namen zijn namelijk รณรณk niet toevallig:

Krimpen (waar we vandaan komen) ligt in de Krimpenerwaard en de dominee van de Sionkerk (waar we naar toe rijden) heet dus niet voor niets De Waard.

De Noord (adres van de Sionkerk op Urk) is รณรณk een buurtschap in gemeente Krimpen aan den IJssel (waar we net vanddaan komen). Bovendien fuseerden in 1962 de scheepswerven Van der Giessen te Krimpen aan den IJssel en De Noord uit Alblasserdam. De onderneming had een tijd lang de grootste overdekte scheepshelling van Europa. En voor schepen moet je natuurlijk op Urk zijn. Dus op weg naar De Noord 7.

De naam van de Sionkerk is afkomstig van de Burcht Sion, de stad van David. Deze naam wordt ook wel gebruikt als synoniem voor Jeruzalem. Op 100 meter afstand van de Sionkerk op Urk, ligt de Jeruzalemkerk (De Noord 8a). Beide kerken dragen dus - als het ware - de naam Jeruzalem, waar tweeduizend jaar geleden de eerste kerk ontstond, die vanaf haar ontstaan door het religieuze joodse gezag werd verboden met ernstige christenvervolging - beledigingenvechtpartijen, martelingen en moorden - als resultaat.


Jezus noemde Petrus, de Rots, waarop Hij zijn kerk zou bouwen. Diezelfde Petrus had Jezus driemaal verloochend vรณรณr de haan kraaide. Diezelfde Petrus sloeg de dienstknecht van de hogepriester zijn oor af met een zwaard om Jezus te beschermen tegen zijn arrestatie en kruisdood. Die gebeurtenissen in Jeruzalem leken zich in Krimpen en op Urk ook voor te doen, toen Jezus' huidige discipelen en 'vissers' (zoals Petrus) hun Heer en Zijn kerk wilden beschermen tegen opdringerige journalisten. Mogelijk een impulsieve actie, die veel onbegrip opleverde, maar zoals Jezus geen afstand nam van Petrus, moeten wij dat ook niet doen met zijn huidige discipelen. De kerk is een verzamelplaats van imperfecte mensen, die weliswaar zijn geheiligd door het bloed van Jezus.

We rijden vanuit Urk richting mijn woonplaats Kampen; net als Krimpen ook gelegen aan de IJssel. Onderweg komen we tot de ontdekking dat er in Kampen รณรณk een straat is met de naam Delta (lees: Deltaplan Ventilatietechnieken). De Delta staat in verbinding met de aansluitende straat Waard: (lees: ds. De Waard van Urk en de Krimpenerwaard, waar we net vandaan komen). Zo is de cirkel weer rond.


Om het helemaal compleet te maken: aan de Noordweg (de Sionkerk op Urk is gevestigd aan de Noord 7) in Kampen is een bedrijf gevestigd met de naam: Delta Electronicโ€™s online shop. Dat betekent dan natuurlijk:

Om het Deltaplan Ventilatietechnieken (wind van de Geest) net als bij de eerste christenen in de huidige kerken toe te passen, moeten zij โ€“ in tegenstelling tot Urk en Krimpen โ€“ diensten (al dan niet online) houden in de huizen van de kerkgangers, zoals Mark (Rutte) via Delta in Huizen al had geadviseerd of beter opgelegd.


Conclusie:

De kerken die zich aan die coronamaatregelen houden staan - net zoals de eerste christenen in de gunst bij het volk en zeggen zelf een vernieuwingsproces mee te maken door terug te gaan naar waar geloven รฉcht om draait. De andere kerken - die tegen de overheidsmaatregelen in toch vasthouden aan veel bezoekers in hun kerkgebouwen - kunnen rekenen op weerstand bij andere kerken en de samenleving, zeker als hun vasthoudendheid gepaard gaat met geweldadige acties om de kerk(gang) te 'beschermen'โ€ฆ

Kampen = Delta(plan Ventilatietechnieken) = (de) Waard = Noord(weg) = (Delta Electronics) online (shop) = Mark (Rutte) = Delta(plan Ventilatietechnieken) = Huizen

Nu zijn er nog meer verborgen codes voor insiders. Het gaat nu te ver om die ook allemaal te benoemen.

Binnenkort hoop ik daarover meer te vertellenโ€ฆ

Afsluitend:

De uitspraken van de dominees van de kerken in Krimpen (ds. Kort) en op Urk (ds. De Waard) blijven maar in mijn hoofd rondzingen: de kerken moeten volgens hen weer open, omdat de dominees zich zorgen maken over het geestelijk welbevinden van hun leden, die lange tijd niet naar de kerk konden komen. Is het dan al zo ernstig, dat zelfs de gelovigen al onvoldoende 'brandstof' hebben om deze moeilijke tijden door te komen? Dan vraagt dat om onmiddelijke actie en gebed van de andere gelovigen en kerken.ย ย Laten wij dus biddend om deze kerken heen staan...

Waarom heten de dominees eigenlijk Kort (Krimpen aan den IJssel in de Krimpenerwaard) en De Waard (Urk)?

Veel gelovigen zijn het er over eens dat de terugkeer van Jezus niet lang, dus kort op zich laat wachten; gezien de 'tekenen der tijden'. Zelf zegt hij, dat hij onverwacht komt als 'een dief in de nacht', maar ook spoedig:

"En zie, Ik kom spoedig. Zalig is hij die de woorden van de profetie van dit boek in acht neemt. (Openbaring 22: 7).

De Waard komt voor in Jezus' verhaal over de Barmhartige Samaritaan, waarin hij ons oproept om elkaar - zonder aanzien des persoons - te helpen. Hij heeft ons overgedragen aan de goede zorgen van de herbergier/waard, zodat wij volledig zijn hersteld als Hij terugkomt:

En toen hij de volgende dag wegging, haalde hij twee penningen tevoorschijn, en hij gaf ze aan de waard en zei tegen hem: Zorg voor hem, en wat u verder aan kosten maakt, zal ik u geven als ik terugkom (Lucas 10: 35).

We zien in deze moeilijke tijden - al dan niet in opdracht van de overheid - een krimp van de kerk en een verschuiving van de samenkomsten naar de huizen. De locaties en het aantal mensen, waarmee wij samenkomen is echter niet belangrijk. Zo leert Jezus ons dat als wij met twee of drie personen samenkomen, Hij in ons midden is. Veel kerken spreken van een - door corona gedwongen - terugkeer naar de basis en waar het geloven echt om draait. De eerste gemeente (oude kerk) in Jeruzalem ontstond in de huizen, waar de Heilige Geest in alle vrijheid kon waaien (ventilatie). Alle gelovigen deelden hun bezittingen en hielpen elkaar; รณรณk tijdens de vervolgingen en verdrukkingen. De Waard zal ons blijven verzorgen, totdat Jezus (de Barmhartige Samaritaan) spoedig (kort) terugkeert. Dat geeft ons hoop en brandstof voor de toekomst!


ยฉhemelstemKraak de Code | van Krimpen naar Urk

Eeuwenoude codes gekraakt: kerken Krimpen en Urk

"Je gaat het pas zien als je het doorhebt..."

Wat hebben de kerken in ๐—ž๐—ฟ๐—ถ๐—บ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป ๐—ฎ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐—œ๐—๐˜€๐˜€๐—ฒ๐—น en op ๐—จ๐—ฟ๐—ธ te maken met elkaar, met de plaats ๐—›๐˜‚๐—ถ๐˜‡๐—ฒ๐—ป รฉn met het ๐——๐—ฒ๐—น๐˜๐—ฎ๐—ฝ๐—น๐—ฎ๐—ป ๐—ฉ๐—ฒ๐—ป๐˜๐—ถ๐—น๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ฐ๐—ต๐—ป๐—ถ๐—ฒ๐—ธ๐—ฒ๐—ป van opiniepeiler Maurice de Hond? Zo op het eerste gezicht niets, maar eeuwenoude verborgen codes laten toch een opmerkelijke relatie zien: ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ธ๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ ๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐˜‚๐—ด ๐—ป๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฏ๐—ฎ๐˜€๐—ถ๐˜€ van 2000 jaar geleden.

De laatste decennia ๐—ธ๐—ฟ๐—ถ๐—บ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป de kerken in zijn algemeenheid door kerkverlating en sinds kort ook door het overheidsadvies om met maximaal 30 personen samen te komen (in dat laatste geval zijn er vaak wel kerkleden, die de diensten thuis digitaal bijwonen). Andere kerken groeien juist tegen de verdrukking in. Ook zijn er steeds meer huiskerken, waarvan de ledenaantallen onbekend zijn. De kerken in Krimpen aan den IJssel en op Urk behoren tot de grootsten van het land, maar kwamen op zondag 28 maart (volgens velen) negatief in het nieuws toen enkele kerkgangers opdringerige journalisten te lijf gingen.

๐—ช๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ๐—ผ๐—บ ๐—ด๐—ฒ๐—ฏ๐—ฒ๐˜‚๐—ฟ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฑ๐—ฎ๐˜ ๐—ท๐˜‚๐—ถ๐˜€๐˜ ๐—ถ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ๐˜‡๐—ฒ ๐˜๐˜„๐—ฒ๐—ฒ ๐—ธ๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐—ฒ๐—ป?

๐—ช๐—ฒ ๐—ธ๐—ฟ๐—ฎ๐—ธ๐—ฒ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฏ๐—ผ๐—ฟ๐—ด๐—ฒ๐—ป ๐—ฐ๐—ผ๐—ฑ๐—ฒ๐˜€:

Het woord Deltaplan, dat Maurice gebruikt, verwijst allereerst natuurlijk naar de Deltawerken in Zeeland, die ons land moeten behoeden voor een nieuwe watersnoodramp. Volgens Maurice moet de overheid een Deltaplan Ventilatietechnieken opstellen om ons land te behoeden tegen de rampen die โ€“ de volgens hem onnodig - strenge coronamaatregelen veroorzaken in de samenleving.

Eerder omschreven we het verband tussen het Deltaplan Ventilatietechnieken en de uitstorting van de Heilige Geest, zoals omschreven in het bijbelboek Handelingen als volgt:

Delta is de vierde letter van het Griekse alfabet. De hoofdletter wordt geschreven als een driehoek. Dat doet natuurlijk direct denken aan de heilige Drie-eenheid (God de Vader, Jezus de Zoon en de Heilige Geest). Even terug naar de hoofdletter Delta (driehoek) ofwel Drie-eenheid: Door een eenvoudig vierkantje onder de driehoek te plaatsen, creรซren we de bekendste basisvorm van een huis:


Zo moeten we ook denken in de verspreiding van Gods liefde. We hebben geen dure gebouwen nodig (dat is tijdens deze coronacrisis wel gebleken), maar eenvoudige huizen (zie later de stad: Huizen), waar Gods Geest mag werken. Zo zou je het Deltaplan Ventilatietechnieken geestelijk kunnen lezen als de Wind van de Drie-eenheid, die door onze huizen (wereldwijd) zou moeten waaien voor genezing en herstel van onze relatie met God.

Zo zijn we weer terug bij het hierboven beschreven huis van gebed, waar de Heilige Geest 2000 jaar geleden als een harde wind ('ventilatie') was te horen. Alle aanwezige volken hoorden het Evangelie - op wonderbare wijze - in hun eigen taal. Deze kracht van de Heilige Geest is ons door God gegeven wapen in de strijd tegen corona. Yeshua draagt ons op om de wereld in te gaan en alle volken te bereiken met het Evangelie en hij geeft ons de kracht om zieken te genezen. In de tijd van de eerste christenen ging dat gepaard ernstige vervolgingen van de gelovigen.

Laten we eens letterlijk inzoomen op Krimpen aan den IJssel: de Stormvloedkering Hollandse IJssel (bouw: 1954-1958) vormt het eerste Nederlandse deltawerk. De bijbehorende Algerabrug verbindt Krimpen met Capelle aan den IJssel ofwel de Krimpenerwaard en Zuid-Holland (ten noorden van de IJssel (bron: Wikipedia).

De Mieraskerk ligt op slechts zoโ€™n 1,5 kilometer afstand van deze deltawerken en Algerabrug in de Nachtegaalstraat. Het was deze kerk die in het nieuws kwam door enkele kerkgangers, die op zondag 28 maart journalisten te lijf gingen. De kerk besloot tegen het advies van de overheid in toch diensten te houden voor alle leden; zonder de coronamaatregelen in acht te nemen (maximaal bezoek, afstand en niet zingen). De journalisten die de kerkgangers vragen wilden stellen, werden hardhandig belaagd.

Tot zover de relatie tussen de kerk in Krimpen aan den IJssel en het Deltaplan Ventilatietechnieken van Maurice de Hond. Maar wat is nu de relatie met de kerk op Urk?

Dat zit zo:

Op 230 meter (hemelsbreed minder) van de Mieraskerk ligt het bedrijf:

A. Visser Rioolservice

Dit is natuurlijk meteen de dubbele (verborgen) verbinding met Urk:

Visser = Urker visser = Urk

Urkers staan van oudsher bekend als vissers

Rioolservice = riooljournalistiek

Het woord rioolservice staat natuurlijk voor de โ€˜riooljournalistiekโ€™ waartegen de kerkgangers in opstand kwamen.

We reizen dus van de Mieraskerk (Oud Gereformeerde Gemeente) aan de Nachtegaalstraat 3 in Krimpen aan den IJssel naar de Sionkerk (Gereformeerde Gemeente) aan De Noord 7 op Urk. Dat we in een kerkelijke omgeving zijn, blijkt wel als we in de auto stappen:

Met Ouderkerk op slechts zoโ€™n 5 kilometer afstand, rijden we van Krimpen via Capelle (Kapel) aan den IJssel en Nieuwerkerk (Nieuwe kerk) aan den IJssel over de A12.


We rijden via knooppunt Utrecht, wat niet voor niets de verbindende schakel is tussen Krimpen en Urk.

โ€˜Ut recht = 't recht in eigen hand (de kerkleden namen het recht in eigen hand door allereerst tegen het advies van de overheid kerkdiensten met meer dan dertig bezoekers te houden en opdringerige journalisten hardhandig aan te pakken. De dominee van de Mieraskerk kon deze acties van zijn getergde kerkgangers wel begrijpen.

We passeren Huizen, maar daar moeten beide kerken niets van hebben, want โ€“ in navolging van de meeste Nederlandse kerken โ€“ in de huizen van de kerkgangers kerkdiensten volgen is niet besteed aan deze traditionele kerken. Zou dat ook de reden zijn, waarom we (via Google Maps) niet door Nieuwerkerk aan de IJssel rijden (de traditionele kerken zeggen niet te voelen voor nieuwe vormen van kerkzijn, vanwege de geestelijke nood onder haar kerkgangers).

Wat nu als we op de route tussen de Mieraskerk en Sionkerk - die in tegenstelling tot het overheidsadvies hun diensten niet in de woonhuizen van haar gemeenteleden wil houdenโ€“ wรฉl de afslag Huizen zouden hebben genomen? Dus laten we zeggen: een afslag naar zondagse kerkdiensten (al dan niet online) in de huizen van de leden in plaats van in het kerkgebouw? Huizen ligt in de Gooi en Vechtstreek. Die laatste regio haalt herinneringen de bewuste zondag van 28 maart, toen de leden van beide kerken met journalisten vochten. Eerder kwam Urk al in het nieuws toen jongeren stenen en vuurpijlen Gooi(den) naar de politie. Huizen ligt dus niets voor niets in de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek.

Nu hebben we eerder aangetoond dat er een verband is tussen het Deltaplan Ventilatietechnieken voor onze huizen en gebouwen van Maurice de Hond en de wind van de Geest (uit Handelingen 2), die als een krachtige ventilator door het huis van de eerste christenen waait. We hebben die Geest dus nodig en die kan in deze coronacrisis โ€“ net als bij de eerste uitstorting van de heilige Geest - ook weer in de Huizen ontstaan. Net zoals bij de eerste christenen; ofwel oude kerkโ€ฆ

We kwamen net uit het gebied van Krimpen, Capelle en Oudekerk aan de IJssel (hoewel niet door die laatste). In Huizen staat de Oude Kerk aan de Kerkweg 1. Nu is er in Huizen ook een Delta (lees: Deltaplan). Dat is vanaf de Oude Kerk eenvoudig te bereiken via de Mark (Rutte). Logisch, want het was de minister-president die met het kabinet de coronaregels heeft opgesteld met het advies om kerkdiensten bij voorkeur online vanuit de Huizen bij te wonen.

Dus, als we terug willen naar de Oude Kerk, die volgen het boek Handelingen ontstond toen de Heilige Geest als een wind (Deltaplan Ventilatietechnieken) door de Huizen waaide is het helemaal niet verkeerd om de overheidsregels die Mark ons heeft opgelegd te volgen. In plaats van met Gooi- en Vechtstreken komen de gelovigen dan goed in het nieuws.

Nog een keer op een rijtje:
Urk en Krimpen aan den IJssel (stenen gooien en vechtpartijen)

Huizen โ€“ Gooi en Vechtstreek (Veiligheidsregio)

Oude Kerk in Huizen (de oude kerk/eerste christenen kwamen samen in huizen)

Deltaplan Ventilatietechnieken (wind) = Delta = een straat in Huizen = te bereiken via de Mark (Rutte)

De wind van de Geest zoals in de eerste gemeente (Oude Kerk) wakkert het geloof van de christenen in 2021 weer aan als zij samenkomen in hun huizen.

In tegenstelling tot de gelovigen met Gooi- en Vechtstreken, staan de gelovigen (net als in het boek Handelingen) uit de Huizen goed bekend bij het hele volk.

Genoemde twee kerken uit Krimpen en Urk waren echter niet van plan om de afslag Huizen te nemen, maar willen in hun kerkgebouw blijven samenkomen.

We laten Huizen daarom achter ons liggen en vervolgen onze weg naar Urk:

Op de A6 rijden we via de de Ketelbrug over het Ketelmeer richting Urk we passeren rustplaats De Abt (baas van klooster) en rijden nog even parallel aan de Monnikenweg en Abtsweg, totdat we de afslag naar Urk nemen.

Daar volgen we op aanwijzing van Google Maps de Domineesweg richting het adres van de Sionkerk: De Noord 7.

Die namen zijn namelijk รณรณk niet toevallig:

Krimpen (waar we vandaan komen) ligt in de Krimpenerwaard en de dominee van de Sionkerk (waar we naar toe rijden) heet dus niet voor niets De Waard.

De Noord (adres van de Sionkerk op Urk) is รณรณk een buurtschap in gemeente Krimpen aan den IJssel (waar we net vanddaan komen). Bovendien fuseerden in 1962 de scheepswerven Van der Giessen te Krimpen aan den IJssel en De Noord uit Alblasserdam. De onderneming had een tijd lang de grootste overdekte scheepshelling van Europa. En voor schepen moet je natuurlijk op Urk zijn. Dus op weg naar De Noord 7.

De naam van de Sionkerk is afkomstig van de Burcht Sion, de stad van David. Deze naam wordt ook wel gebruikt als synoniem voor Jeruzalem. Op 100 meter afstand van de Sionkerk op Urk, ligt de Jeruzalemkerk (De Noord 8a). Beide kerken dragen dus - als het ware - de naam Jeruzalem, waar tweeduizend jaar geleden de eerste kerk ontstond, die vanaf haar ontstaan door het religieuze joodse gezag werd verboden met ernstige christenvervolging - beledigingenvechtpartijen, martelingen en moorden - als resultaat.


Jezus noemde Petrus, de Rots, waarop Hij zijn kerk zou bouwen. Diezelfde Petrus had Jezus driemaal verloochend vรณรณr de haan kraaide. Diezelfde Petrus sloeg de dienstknecht van de hogepriester zijn oor af met een zwaard om Jezus te beschermen tegen zijn arrestatie en kruisdood. Die gebeurtenissen in Jeruzalem leken zich in Krimpen en op Urk ook voor te doen, toen Jezus' huidige discipelen en 'vissers' (zoals Petrus) hun Heer en Zijn kerk wilden beschermen tegen opdringerige journalisten. Mogelijk een impulsieve actie, die veel onbegrip opleverde, maar zoals Jezus geen afstand nam van Petrus, moeten wij dat ook niet doen met zijn huidige discipelen. De kerk is een verzamelplaats van imperfecte mensen, die weliswaar zijn geheiligd door het bloed van Jezus.

We rijden vanuit Urk richting mijn woonplaats Kampen; net als Krimpen ook gelegen aan de IJssel. Onderweg komen we tot de ontdekking dat er in Kampen รณรณk een straat is met de naam Delta (lees: Deltaplan Ventilatietechnieken). De Delta staat in verbinding met de aansluitende straat Waard: (lees: ds. De Waard van Urk en de Krimpenerwaard, waar we net vandaan komen). Zo is de cirkel weer rond.


Om het helemaal compleet te maken: aan de Noordweg (de Sionkerk op Urk is gevestigd aan de Noord 7) in Kampen is een bedrijf gevestigd met de naam: Delta Electronicโ€™s online shop. Dat betekent dan natuurlijk:

Om het Deltaplan Ventilatietechnieken (wind van de Geest) net als bij de eerste christenen in de huidige kerken toe te passen, moeten zij โ€“ in tegenstelling tot Urk en Krimpen โ€“ diensten (al dan niet online) houden in de huizen van de kerkgangers, zoals Mark (Rutte) via Delta in Huizen al had geadviseerd of beter opgelegd.


Conclusie:

De kerken die zich aan die coronamaatregelen houden staan - net zoals de eerste christenen in de gunst bij het volk en zeggen zelf een vernieuwingsproces mee te maken door terug te gaan naar waar geloven รฉcht om draait. De andere kerken - die tegen de overheidsmaatregelen in toch vasthouden aan veel bezoekers in hun kerkgebouwen - kunnen rekenen op weerstand bij andere kerken en de samenleving, zeker als hun vasthoudendheid gepaard gaat met geweldadige acties om de kerk(gang) te 'beschermen'โ€ฆ

Kampen = Delta(plan Ventilatietechnieken) = (de) Waard = Noord(weg) = (Delta Electronics) online (shop) = Mark (Rutte) = Delta(plan Ventilatietechnieken) = Huizen

Nu zijn er nog meer verborgen codes voor insiders. Het gaat nu te ver om die ook allemaal te benoemen.

Binnenkort hoop ik daarover meer te vertellenโ€ฆ

Afsluitend:

De uitspraken van de dominees van de kerken in Krimpen (ds. Kort) en op Urk (ds. De Waard) blijven maar in mijn hoofd rondzingen: de kerken moeten volgens hen weer open, omdat de dominees zich zorgen maken over het geestelijk welbevinden van hun leden, die lange tijd niet naar de kerk konden komen. Is het dan al zo ernstig, dat zelfs de gelovigen al onvoldoende 'brandstof' hebben om deze moeilijke tijden door te komen? Dan vraagt dat om onmiddelijke actie en gebed van de andere gelovigen en kerken.ย ย Laten wij dus biddend om deze kerken heen staan...

Waarom heten de dominees eigenlijk Kort (Krimpen aan den IJssel in de Krimpenerwaard) en De Waard (Urk)?

Veel gelovigen zijn het er over eens dat de terugkeer van Jezus niet lang, dus kort op zich laat wachten; gezien de 'tekenen der tijden'. Zelf zegt hij, dat hij onverwacht komt als 'een dief in de nacht', maar ook spoedig:

"En zie, Ik kom spoedig. Zalig is hij die de woorden van de profetie van dit boek in acht neemt. (Openbaring 22: 7).

De Waard komt voor in Jezus' verhaal over de Barmhartige Samaritaan, waarin hij ons oproept om elkaar - zonder aanzien des persoons - te helpen. Hij heeft ons overgedragen aan de goede zorgen van de herbergier/waard, zodat wij volledig zijn hersteld als Hij terugkomt:

En toen hij de volgende dag wegging, haalde hij twee penningen tevoorschijn, en hij gaf ze aan de waard en zei tegen hem: Zorg voor hem, en wat u verder aan kosten maakt, zal ik u geven als ik terugkom (Lucas 10: 35).

We zien in deze moeilijke tijden - al dan niet in opdracht van de overheid - een krimp van de kerk en een verschuiving van de samenkomsten naar de huizen. De locaties en het aantal mensen, waarmee wij samenkomen is echter niet belangrijk. Zo leert Jezus ons dat als wij met twee of drie personen samenkomen, Hij in ons midden is. Veel kerken spreken van een - door corona gedwongen - terugkeer naar de basis en waar het geloven echt om draait. De eerste gemeente (oude kerk) in Jeruzalem ontstond in de huizen, waar de Heilige Geest in alle vrijheid kon waaien (ventilatie). Alle gelovigen deelden hun bezittingen en hielpen elkaar; รณรณk tijdens de vervolgingen en verdrukkingen. De Waard zal ons blijven verzorgen, totdat Jezus (de Barmhartige Samaritaan) spoedig (kort) terugkeert. Dat geeft ons hoop en brandstof voor de toekomst!


ยฉhemelstem